Pez-pastillien savuinen syntyperä paljastuu museossa!

Moni meistä muistaa lapsuudestaan niskojaan nakkelevat karkkiannostelijat, mutta kuinka moni tuntee niiden tarinan? Lelumuseon johtaja Johanna Rassi paljasti meille muutaman mehukkaan tiedonjyvän museossa 15.3. auenneesta PEZhibition! makeita muistoja -pienoisnäyttelystä.

Pikkuisten Pez -karkkien historia alkaa jo vuodesta 1927. Itävaltalainen Eduard Haas III kehitti piparmintunmakuiset makeiset tupakoitsijoiden hengenraikastimiksi. Wieniläiseen yläluokkaan kuulunut Haas vastusti tupakointia. Nimensä pastillit saivat saksan kielen sanasta pfefferminz, piparminttu. Nimi muodostettiin ensimmäisestä, keskimmäisestä ja viimeisestä kirjaimesta: PEZ.

Hullunkuriset annostelijat keksittiin vasta yli kaksikymmentä vuotta myöhemmin. Ensin PEZ-pastilleja sai ostaa aivan tavallisissa peltirasioissa. Muoviset annostelijat keksi Oscar Uxa vuonna 1948. Annostelijoita pidettiin peltirasioita hygieenisempänä vaihtoehtona. Pastillien alkuperäisestä käyttötarkoituksesta kertoi annostelijoiden muoto – ne muistuttivat tupakansytyttimiä. Näitä annostelijoita kutsutaan nykyään keräilijöiden parissa ”regulareiksi”.

Amerikan valloitus 1950-luvulla kiidätti PEZit suuren yleisön tietoisuuteen. Tuote suunnattiin nyt erityisesti lapsille tupakoitsijoiden sijaan. Pastilleihin lisättiin hedelmäisiä makuja, ja annostelijoiden muotoilu uudistettiin. Uusissa “kokovartalo”-annostelijoissa esiintyivät ensimmäisinä robotti ja joulupukki vuonna 1955.

Disneyn hahmot tulivat Pez-annostelijoihin 1960-luvulla, kun Walt Disney ja Pez löysivät toisensa. Ensimmäisinä hahmoina saivat kunnian esiintyä tietenkin rakastetut Mikki-Hiiri ja Aku Ankka. 1980-luvuilla Pez-annostelijoihin kehitettiin vielä ”varpaat”, joiden avulla ne pysyivät paremmin pystyssä. Myöhemmin annostelijoissa on ollut satoja erilaisia Disney -hahmoja.

Tiesitkö, että Pez-makeisannostelijoissa on esiintynyt myös suomalaisia hahmoja? Japanissa valmistettiin 2000- luvulla ”mini-pezejä”, joilla on tavallista annostelijaa lyhyempi jalka. Niissä esiintyivät Muumipeikko, Niiskuneiti, Pikku Myy, Nuuskamuikkunen ja Hattivatti. Tänä keväänä puolestaan lanseerataan toinen sarja Angry Birds -lintuja esittäviä annostelijoita, ensimmäisen kerran vihaiset linnut esiintyivät annostelijoissa vuonna 2013.

Suomalaiset pääsivät tutustumaan Pez-pastilleihin ja annostelijoihin todennäköisesti ensimmäistä kertaa Itävalta-messuilla Helsingissä vuonna 1959.Pez-asuiset tytöt mainostivat pastilleja messukävijöille.

Pastilleja markkinoitiin samana vuonna myös Linnanmäellä lasten tapahtumassa, mutta näiden kahden tapahtuman yhteydestä toisiinsa ei ole tietoa. Suomalaiset ihastuivat hauskoihin annostelijoihin ikihyviksi.

Annostelijoiden ja pastillien maahantuonti alkoi kaksi vuotta myöhemmin, kun turkulainen Hellas alkoi tuoda PEZejä Suomeen vuonna 1961. Turkuun hankittiin oma PEZ-koneisto, ja pastilleja tehtiin erityisellä ”PEZ-puristimella”. Suomeen saapumisensa jälkeen PEZit ovat vaihtaneet maahantuojaa kahdesti: 1970-luvulla niiden maahantuoja vaihtui Alex F. Lindbergiksi ja nykyään PEZien edustaja on Arvid Nordqvist.

Hellaksen Pez-mainoskortti 1960-luvulta. Kortin takana kerrotaan, että nyt tämä kansainvälinen menestysartikkeli Pez on saatu vihdoin Suomeenkin. Kuva: Lelumuseo Hevosenkenkä.

PEZ esiteltiin suomalaisille todennäköisesti ensimmäistä kertaa Itävaltamessuilla Helsingissä vuonna 1959, PEZ-tytöt jakamassa karamelleja. Kuvaaja Väinö Kannisto, kuva Helsingin kaupunginmuseo.
Suomalaiset ovat innokkaita PEZ-keräilijöitä. Aktiiviset PEZ-keräilijät kokoontuvat kerran vuodessa FinnPEZ -tapahtumaan, joka on huomattu PEZien kotimaassa saakka! Menestyspastillien Itävallan pääkonttori on tuottanut FinnPEZiä varten esimerkiksi ikiomia annostelijoita. Näitä annostelijoita pääset ihastelemaan myös Lelumuseo Hevosenkengän näyttelyssä!

Lelumuseo Hevosenkengän näyttely on koottu pääosin Markku ja Pirkka Peikolan kokoelmasta, ja siihen on lainattu materiaalia myös Kari Sevónin aikoinaan keräämästä kokoelmasta sekä Turun museokeskuksesta. Näyttelyssä on esillä myös Helsingin kaupunginmuseon kokoelmista löyneitä otoksia. Peikolan PEZ-veljekset kartoittavat ja selvittävät PEZien Suomen historiaa edelleen. Onko sinulla on tietoa PEZin vaiheista Suomessa? Auta keräilijöitä ja Lelumuseo Hevosenkenkää täydentämään PEZin Suomen tarinan aukkoja. Ota yhteyttä Markku Peikolaan (pez at saunalahti.fi, 0400745272) tai museonjohtaja Johanna Rassiin (johanna.rassi at hevosenkenka.fi, 0505767677)

Psst! Näyttelykeskus WeeGee:n ilmaisillan yhteydessä järjestetään perjantaina 1.4. klo 17-19 PEZ-ilta! Illan aikana PEZ-veljekset tarjoilevat tietoiskun näyttelyyn liittyen, tarjolla on maistiaisia, ja sinäkin voit tuoda oman PEZin asiantuntijoiden nähtäväksi!


Teksti Johanna Rassi, Lelumuseo Hevosenkenkä

Editointi Susanna Haavisto

Kuvat Lelumuseo Hevosenkenkä ja Helsingin kaupunginmuseo
PEZhibition! makeita muistoja -pienoisnäyttely 15.3. – 21.8.2016

 

Kuva: Hellaksen Pez-mainoskortti 1960-luvulta. Kortin takana kerrotaan, että nyt tämä kansainvälinen menestysartikkeli Pez on saatu vihdoin Suomeenkin. Kuva: Lelumuseo Hevosenkenkä.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s