Pizzan pieni historia

 

Ensimmäiset pizzeriat avasivat ovensa Suomessa 1960-luvulla, mutta sen historia alkaa jo 1700-luvun Napolista. Pizza on vakiinnuttanut paikkansa myös osana suomalaista ruokakulttuuria.

Napolin salaisuus

Pizzan historia alkaa jo 1700-luvulta. Napoli oli vilkas ja menestyvä kaupunki, jossa suuri työskentelevien köyhien joukko asui tiheästi lähellä lahden rantoja. He tarvitsivat halpaa ruokaa, jota voisi syödä nopeasti – pizza vastasi tähän tarpeeseen. Se oli alkujaan vain leipää, jonka päälle ripoteltiin erilaisia täytteitä, kuten tomaattia, juustoa, öljyä, anjoviksia ja valkosipulia. Pizzan tapaisia täytettyjä litteitä leipiä syötiin muuallakin, kuten muinaisessa Egyptissa, Roomassa ja Kreikassa.

1900-luvun alussa pizza siirtyi italialaisten siirtolaisten mukana Amerikkaan, missä herkku alkoi nopeasti kiinnostaa myös paikallisia. Ensimmäinen amerikkalainen pizzeria perustettiin vuonna 1905 Manhattanille. Pizzan suosio levisi nopeasti, eikä sitä enää pidetty etnisenä ruokana vaan nopeana, herkullisena ruokana – pikaruokana. Pizzapohjan päälle kehiteltiin uusia, amerikkalaisempia täytevaihtoehtoja, kuten grillattu kana tai savulohi. Amerikkalaistumista on pidetty yhtenä syynä siihen, miksi pizza levisi kulovalkean tavoin Toisen Maailmansodan jälkimainingeissa myös muualle maailmaan.

Vain maksalaatikko on suositumpi

Suomen ensimmäinen pizzeria avattiin vappuna 1961. Ravintola Giovanni sijaitsi Haminassa, ja sen perustaja Giovanni Tedeschi oli italialainen keittiömestari ja merimies. Tedeschi oli muuttanut Suomeen Yhdysvalloista, missä hän oli oppinut pizzanvalmistuksen salat. Ravintola Giovannin tarina päättyi 1980-luvulla, mutta pizza oli tullut Suomeen jäädäkseen. Nykyään Pohjoismaiden suurin pizzaravintolaketju on suomalainen, vuonna 1987 perustettu Kotipizza.

Yksi osoitus pizzan vakiintumisesta suomalaiseen ruokakulttuuriin on valmispizza, joiden valmistus alkoi Suomessa 1980-luvulla. Samoihin aikoihin kuin ensimmäiset Kotipizzat perustettiin. Ensimmäiset valmispizzat olivat Saarioisten valmistamia, ja tulivat kauppoihin keväällä 1981. Ne tunnetaan edelleen monilla rakkailla lempinimillä, kuten roiskeläppä. Niitä enemmän myydään valmisruokien joukossa vain maksalaatikkoa.

Syksyllä 2016 ELO-säätiön ja yhteistyökumppaneiden järjestämässä kansallisruoka –äänestyksessä yksi finalisteista oli suomalaisten itsensä äänestämänä pizza. Tulos herätti kiihkeää keskustelua, mutta ei ollut yllätys – suomalaiset rakastavat pizzaa. Kun Italian pääministeri Silvio Berlusconi halveksui suomalaista ruokakulttuuria, juuri pizza toimi vastaiskun välineenä – Kotipizza lanseerasi Berlusconi-pizzan vuonna 2008. Piti pizzaa suomalaisena tai ei, sen roolia arkisessa ruokakulttuurissa ei voi kiistää.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s