Mämmi on yhteistä ruokaperinnettä

Maltaat, ruisjauhot ja vesi – niistä syntyy jälkiruoka, josta jokaisella suomalaisella on mielipide. Katolisen ajan paastoruoasta on tullut pääsiäisaterian kruunu, joka verhoillaan maitoon tai kermaan. Moderni mämmi muuntautuu trendiresepteissä esimerkiksi muffinsseihin ja pitsaan, tai tarjoillaan makeiden jälkiruokaviinien kanssa.

Katolisen ajan perintöä

Suomessa mämmiä syötiin alkujaan lounaassa; Ala-Satakunnassa, Varsinais-Suomessa, Uudellamaalla ja Hämeessä. Mämmi liittyi katoliseen ruokaperinteeseen – paastonaikaan ja pääsiäiseen. Pitkänä perjantaina syötiin energiapitoisia, kylmiä ruokia kuten mämmiä, koska uunia ei saanut lämmittää.

Nykyään mämmi syödään usein maidon tai kerman kanssa jälkiruokana, mutta esimerkiksi 1700-luvulla mämmi syötiin ruisleivän päälle siveltynä. Lounaasta muualle Suomeen mämmi levisi vasta 1930-luvulla, jolloin pitokokit ja kotitalousopetus tekivät sen tunnetuksi.

Musta, maltaista valmistettu mämmi oli lounaissuomalaista perinnettä, mutta sillä oli sisaruksia myös Itä-Suomessa. Siellä marjamämmejä syötiin erityisesti syksyisin ja arkena. Marjamämmi kypsyteltiin uunissa esimerkiksi nauriin lehdillä, ja se tunnettiin esimerkiksi nimillä hilloroppana, marjarotso, taaru, marjakuutelo ja mokkermaija.

Sukulaisia Lähi-Idässä

Suomalaisella mämmillä on yllättäen sisarus myös Lähi-Idässä. Yli 3000 vuotta vanhaa esi-islamilaista kevään ja uuden vuoden juhlaa Noroozia tai Noruzia vietetään esimerkiksi Iranissa, Irakissa, Intiassa ja Afghanistanissa. Norooz –juhlan kunniaksi valmistetaan vehnän jyvistä, vedestä ja ruusuvedestä imellyttämällä valmistettua sämänu –puuroa. Sämänu tai samanou symboloi hedelmällisyyttä ja vaurautta.

Moderni mämmi

Yksinkertaisista raaka-aineista syntynyt mämmi muuntautuu moneksi nykykokkien käsissä. Mämmiasiantuntija, kuvataiteilija Ahmed Laradsin vuonna 2008 julkaisemassa Mämmi-kirjassa on reseptejä esimerkiksi mämmistä valmistettavaan toffeeseen, pizzaan, leipään ja mokkapaloihin. Mämmille on tehty myös omat ”neljän ämmän” juomasuositukset: marsala, madeira, malaga ja maito. Huhtikuussa (6.4.) järjestetään ensimmäinen Mämmien yö osana Syödään yhdessä –teemavuotta. Mämmi on erinomainen esimerkki ruokaperinteestä, joka elää ajan ja ihmisten mukana.


Kuva: Emäntä valmistaa mämmiä Rudolf Valtosen ottamassa kuvassa vuodelta 1959. Kuva on julkaistu Museoviraston kokoelmista CC-BY 4.0-lisenssillä museoiden Finna.fi -palvelussa täällä. 

One Comment Lisää omasi

 1. Jussi Kulkevainen sanoo:

  Imellä mämmi sähkölieden uunissa näin:

  Sekoita kaikki jauhot ja maltaat 70 asteiseen veteen niin että saadaan puuromainen seos. EI SUOLAA.

  Laita seos imeltymään 70 asteiseen uuniin. Anna imeltyä 5-6 tuntia. Sekoita imeltymisen aikana muutaman kerran. Imeltymisen loppuvaiheessa uunin lämpötilan voi nostaa 80 asteeseen.

  Laita seos liedelle ja kuumenna koko ajan sekoittaen niin että seos kuplii ja siirrä sivuun ja anna ”muhia” noin 15 minuuttia.

  Paista 120-140 asteisessa uunissa totuttuun tapaan.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s