Karjalanpiirakoiden historia

Karjalanpiirakka on yksi suomalaisen ruoan ikoneista. Sillä on oma emoji, ja se on saanut Aito perinteinen tuote -suojauksen vuonna 2003. Teollisesti valmistettu riisipiirakka ei täytä nimisuojan vaatimuksia, mutta todistaa suomalaisesta rakkaudesta legendaariseen evääseen.

Oikea soikea piirakka

Millainen sitten on aito karjalanpiirakka? Lyhyen määritelmän mukaan se on erityisesti Pohjois- ja Laatokan Karjalassa valmistettu avonainen soikea uunipiirakka. Aito periteinen tuote -suojauksen määritelmä on täsmällisempi:

 ”Karjalanpiirakka on avoin, pieni, matala piiras, johon kuuluu ohut kuori sekä sydän eli täyte. Karjalanpiirakan koko on tavallisesti 7–20 cm. Karjalanpiirakat ovat muodoltaan pääasiassa soikeita mutta voivat olla myös pyöreähköjä. Kuoriosa on päältä avoin. Kuoren reunat on käännetty täytteen päälle ja rypytetty. Karjalanpiirakat ovat rapeakuorisia. Kuoren osuus on tavallisesti noin yksi kolmasosa koko tuotteen määrästä ja sydämen eli täytteen osuus noin kaksi kolmasosaa.”

Nimisuojajärjestelmän määritelmä voi vaikuttaa pilkunviilaukselta, mutta sillä on hyvät tarkoitusperät; se pyrkii suojaamaan tunnettuja tuotteita esimerkiksi väärennöksiltä, ja takaamaan niiden laadun.

Perinteisten piirakoiden perhe

Koko Suomen hurmanneen karjalanpiirakan lisäksi kotimaisesta ruokaperinteestä löytyy muitakin piirakkatyyppejä, kuten sipaniekkoja, kalittoja, vatruskoja ja sulhaspiirakoita.  Eri piirakkatyyppejä erottaa esimerkiksi se, mitä laitettiin täytteeksi – sipaniekat täytettiin muun muassa ryyneillä tai muusatulla perunalla ja kalitta -piirakoissa taas oli täytettä ylipäätään runsaammin.

Savokarjalaiset piirakkataiturit ovat aina olleet perinteestään ylpeitä, ja piirakoita on pidetty arvossa. Tästä kielii esimerkiksi sulhaspiirakoihin liittyvä tarina: taloon saapunut sulhasehdokas tiesi olevansa odotettu ja tervetullut vieras, kun emäntäväki alkoi valmistaa häntä varten sulhaspiirakoita. Ne olivat nopeita tehdä, ja herkullisia syödä tuoreena. Jos taas piirakoita ei kuulunut, oli ennuste kosinnallekin huono.

Karjalan tuliaisia

Tiettävästi ensimmäiset kirjalliset tiedot karjalanpiirakoista ovat vuodelta 1686, mutta tarkkaa tietoa niiden valmistamisen alusta ei voida määritellä. Jotain osviittaa voi saada uuneista ja niiden historiasta – karjalanpiirakat vaativat leivinuunia valmistuakseen.

Vanhin piirakkatyyppi on paksukuorinen, taputtelemalla tehty piirakka. Ohutkuoriset, kaulitut piirakat ovat nuorempia ja levinneet myöhemmin. Täytteistä vanhimpia taas on ryyneistä valmistettu, kun taas peruna- ja rahkatäytteet ovat uudempia ilmiöitä.

 

Karjalanpiirakoita alettiin valmistaa suurimpien kaupunkien leipomoissa 1900-luvun alkupuolella, mutta laajempaan tietoisuuteen ne nousivat vasta siirtokarjalaisten saavuttua. Aluksi uuteen ruokalajiin suhtauduttiin monin paikoin epäilevästi – miksi puuro ja leipä piti tällä tavalla sotkea toisiinsa?

Karjalanpiirakan tulevaisuus

Karjalanpiirakka on tunnetuimpia suomalaisia ruokalajeja. Se on edelleen nopea ja herkullinen eväs tai välipala, ja monelle se tuo mieleen rakkaita muistoja esimerkiksi isovanhemmista. Piirakanteon taito on elävää perinnettä, jota halutaan suojella intohimoisesti. Ikonisuutensa vuoksi karjalanpiirakka on myös yksi ruokamatkailun suosikkituotteista. Eikä syyttä, piirakan tarinan kautta on helppo kertoa koko Suomen tarina. Teollisesti valmistetut piirakat pitävät pintansa kotien lautasilla, mutta kotoisa valmistustaito pysyy hyppyissä esimerkiksi vuosittaisissa Karjalanpiirakan leivontakilpailuissa ja -näytöksissä. Piirakkakurssit ovat taas tulvillaan uusia innokkaita rypyttäjiä.


Kuva: Karjalanpiirakoiden leivontaa Matti Poutvaaran kuvaamana vuodelta 1964. Kuva on julkaistu Nimeä 4.0 Kansainvälinen (CC BY 4.0)-lisenssillä Museoviraston kokoelmista.

https://wiki.aineetonkulttuuriperinto.fi/wiki/Karjalanpiirakoiden_leipominen

https://www.luovutettukarjala.fi/perinne/ruoka/ruokaperinne.htm

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s