Tarina

Suomi syö ja juo on suomalaisen ruoka- ja juomakulttuurin juurille omistettu viestintähanke. Kerromme tositarinoita ja mielenkiintoisia faktoja siitä, mitä, miten ja miksi Suomessa on syöty ja juotu kautta aikojen. Haluamme tehdä tutuksi yhteistä ruoka- ja juomakulttuuriamme ja samalla auttaa ymmärtämään nykypäivän ruokailmiöiden taustoja.

Suomi syö ja juo -sisältöjä tuottaa Hotelli- ja ravintolamuseo, joka on Helsingissä Kaapelitehtaalla sijaitseva ruoka- ja juomakulttuurin erikoismuseo. Sisällöstä vastaavat museon henkilökuntaan kuuluvat historiaviestinnän asiantuntijat sekä museon ulkopuoliset ruoka- ja juomakulttuurin asiantuntijat.

Suomi syö ja juo -hanke sai alkunsa vuonna 2012 suomalaisten museoiden yhteistyönä.  Museot olivat kiinnittäneet huomiota syömisen ja juomisen ympärille kehittyneeseen kuplivaan keskusteluun. Syntyi Suomi syö ja juo -hanke, jonka tavoitteena oli uusin keinoin tallentaa suomalaista ruoka- ja juomakulttuuria – siis sitä, mitä suomalaiset syövät ja juovat. Suomi syö ja juo -sateenvarjon alla ryhdyttiin mm. soveltamaan uusia työkaluja museotyöhön, kuten yhteisöllistä aineistonkeräystä sosiaalisen median avulla. Samalla nostettiin esille suomalaista ruoka- ja juomaperinnettä tarinallisuuden ja somen avulla.

Vuonna 2016 Suomi syö ja juo sai uuden suunnan, kun suomalaisen ruoka- ja juomakulttuurin edistämisen ELO -säätiö otti hankkeen siipiensä alle. Suomi syö ja juo kasvoi ja kehittyi osana Syödään yhdessä -ilmiötä, ja jatkoi suomalaisen ruoka- ja juomakulttuurin tarinoiden kertomista.

Syksystä 2018 lähtien Suomi syö ja juo -ohjaimissa on ollut Hotelli- ja ravintolamuseo. Museon tavoitteena on toiminnallaan yhdistää ruoka- ja juomakulttuurista kiinnostuneet ja alan ammattilaiset. Teemme työtä yhdessä erilaisten yleisöjen ja kumppaneiden kanssa. Suomi syö ja juo -viestinnän siirtymistä Hotelli- ja ravintolamuseon hoitoon rahoittivat Alko Oy ja maa- ja metsätalousministeriö vuosina 2018-2020.

 

HRM_Koko_Logo_FI_Vaaleanvihrea